Harusnya begini…. 10 Nasihat Imam Hassan Al Banna

masa yang berlalu tidak akan kembali, bukan untuk disesali tetapi diperbaiki untuk menjadi baik.membaca lagi nasihat dari Syekh Hasan Al Banna membuatku  semakin terpacu untuk terus melakukan yang lebih baik…. Apabila mendengar azan maka bangunlah mengerjakan sholat serta-merta walau bagaimana keadaan sekalipun.

  1. Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis-majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.
  2. Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab Fushah karena bahasa Arab yang betul itu adalah syiar Islam.
  3. Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun karena pertengkaran yang kosong tiada memberi apa-apa jua kebaikan.
  4. Janganlah banyak ketawa karena hati yang sentiasa berhubung dengan ALLAH SWT itu sentiasa tenang lagi tenteram.
  5. Janganlah banyak bergurau karena umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.
  6. Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar karena percakapan yang nyaring itu adalah suatu perbuatan yang sia-sia malah menyakiti hati orang.
  7. Jauhilah daripada mengumpat-umpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan apa- apa yang memberi kebajikan.
  8. Berkenal-kenalanlah(taaruf) dengan setiap Muslim yang ditemui karena asas gerakan dakwah ialah berkenal-kenalan dan berkasih-sayang.
  9. Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itugunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah perlaksanaannya.

WALLAHU A’LAM

Tentang triananurhandayani

motherhood
Pos ini dipublikasikan di isla dan tag , , , , . Tandai permalink.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s